SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gece yeme sendromu (NES) ile başa çıkma

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2024 15:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2024 15:11

Gece yeme sendromu (NES), bölünmüş uykuyla ilişkili bir yeme bozukluğudur. Kişilerin gece boyunca yemek yemek için uyanmasına neden olur ve uyku kalitesinin düşmesine ek olarak kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi bir takım kronik sağlık sorunlarına yol açabilir.

NES'iniz varsa yemek yemezseniz uyuyamayacağınızı hissedebilirsiniz. Gece yarısı yemek yeme dürtünüz üzerinde hiçbir kontrolünüz olmadığını hissedebilirsiniz. NES'li birçok insanda genellikle geceleri daha da kötüleşen depresyon veya anksiyete de görülür.NES'li kişiler yemek yerken tamamen uyanıktır.

Gece Yeme Sendromum Var Mı ?

Aşağıdaki belirtilerden birini yaşıyor/hissediyorsanız ayrıntılı bir değerlendirmeye ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.

•    Günlük kalorinin en az %25'ini akşam yemeğinden sonra tüketmek. Gün içinde daha az tüketim ve akşam artmış besin tüketimi.

•    Haftada en az iki kez yemek yemek için gece uyanmak

•    Gece yeme olaylarının bilinçli olarak farkında olmak ve bunları daha sonra hatırlayabilmek

•    Haftada en az dört kez kahvaltıyı atlamak veya sabahları yemek yeme konusunda isteksizlik hissetmek

•    Akşam yemeğinden sonra veya gece boyunca yemek yeme isteği

•    Haftada en az dört gece uykuya dalma veya uykuyu sürdürmede zorluk

•    Uykuya dalmak için yemek yemenin gerekli olduğu inancı

•    Özellikle geceleri depresif ruh hali ve gece anksiyetenin tetiklenmesi

•    Gece yeme epizodları nedeniyle günlük işleyişte sıkıntı veya olumsuz etkiler yaşanması

Bu semptomlar genellikle birkaç hafta/ay sürebilir.

Gece Yeme Sendromu’nun yalnızca diyet tedavisi ile aşılması mümkün değildir. Terapi sürecine ek olarak beslenme uzmanından destek almak ve psikiyatr önerisi ile ilaç tedavisi de önerilebilir. Buna ek olarak kas gevşemesini sağlayan basit egzersizlerin gece yemelerini azalttığı görülmüştür.

Beslenmem ile Neleri Değiştirebilirim?

İlk olarak alışverişten başlayarak değişim önemlidir. Eve alınan besinleri doğru seçmek gece bulunup tüketilecek besinler açısından önemlidir. Bir diyet listesi uygulamayın çünkü diyet listeleri size açlık/tokluk sinyallerinizi kaybettirebilir. Tüm gün yediklerinizi  not alarak açlığı hiisederek beslenmeye ve doygunluk sağladıkça bırakmaya gayret edin. Besin tüketiminde sıralama yapmaya ve dengeli tabaklar oluşturmaya çalışın. Her tabakta lif kaynağı olarak salata/sebzelere, protein kaynağı olarak yumurta/peynir/et/tavuk/balık/baklagille, karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllara/bulgur/esmer unlu besinlere yer vermeye gayret edin. Önce elzem olan protein ve lif kaynaklarından beslenmeye başlayın en sonra keyif verici öğeleri bırakın. Akşama kadar olan beslenmenin düzenli ve dengeli olması halinde gece atıştırma isteği azalmaktadır ancak geceleri aç olmasanız da doğan yeme isteği  bir koşullamadır. Bu öğrenilmiş bir davranıştır ve gece yeme isteğini su içmek gibi düzenli olarak bir davranışla değiştirmeye gayret etmek ve bunu terapi süreci ile desteklemek etkili olacaktır. Ancak mesele başlangıç noktasına tekrar dönülse de azimle davranış değişikliğine odaklanmak ve vücudun sinyallerini dinlemek olmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.