SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kan gruplarına göre BESLEN-ME

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2024 10:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2024 10:28

İnsan vücudunun belki de en önemli maddesi ve olmazsa olmazı kandır. Normal bir insanın vücudun %7-8’ini kan oluşturur. Kan vücudumuzda A, B, AB, 0 (rh) pozitif veya negatif grubundan biri olarak mevcuttur.


Kan gruplarına göre beslenme de son yıllarda popüler olmasına rağmen herhangi bir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır. Bu beslenme şekli kişilerin yiyeceklere verdiği fizyolojik tepkileri kan grubuna dayandırmaktadır. Örneğin kan grubu A olan kişilerin siyah fasulyeye ağırlık vermesi, barbunyadan ise uzak durması önerilmektedir. Peki her A kan grubuna sahip kişi barbunya tüketiminden rahatsız mı olur ? Kişilerin çok fazla sınırlandırıldığı beslenme planları, sürdürülebilir olmamakla birlikte kişileri başarısız hissettirebilir ve besin öğesi eksikliklerine neden olabilir. Özellikle B grubu kana sahip olan kişiler için önerilen diyetin doymuş yağ içeriği sağlığı riske atacak ölçüde yüksektir bu nedenle tercih edilmemelidir.

Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırma, kan grubu diyetini uygulayan katılımcıların kolesterol, BMI ve bel çevresi gibi bazı kardiyometabolik risk faktörlerini iyileştirdiğini buldu.Ancak kan gruplarına göre doğru beslenmeyi izleseler de izlemeseler de iyileşmeler tutarlıydı.
Kan gruplarına göre sınırlandırılan besinlerin bağırsak mikrobiyatasını düzenleyerek kronik hastalık ve obezite riskini azalttığı savunulmaktadır. Tekrar belirtmemizde fayda var ki kan gruplarına göre beslenmenin bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır. Bu sebeple kişiye özgü ve kılavuzlara uygun oluşturulmuş bir planı uygulamak, bu tarz yeni beslenme türleri kanıtlanana kadar çok daha doğru bir uygulama olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.