SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazanda nasıl beslenelim?

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2024 10:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 10:11

Hayırlı ramazanlar. Ramazan ayı, beslenmenin oldukça merkezde olduğu bir ay olmakla birlikte sağlıklı beslenmenin daha da önem kazandığı bir aydır.

Dengeli bir sahur, orucun vagzeçilmezi

Gece uykuları çok önemli olsa da besin öğelerinin ve enerji alımının tamamlanması için sahur öğünü yapılmalıdır. Sahursuz tutulan bir oruçta açlık süresi artmaktadır. Bu durum kan şekerinin hızlı düşmesine, katabolik/yıkım bir durum oluşmasına neden olabilmekte ve kişi kendini bitkin hissetmesine neden olmaktadır. Sahurlarda yeterli ve dengeli beslenme bu etkileri en aza indirgemektedir.  Yağlı kızartmalar, hamur işleri, tuzlu besinler, şekerli besinler, tatlılar ve işlenmiş etler sahurlarda tercih edilmemelidir. Sahur öğünlerinde yeterli protein alımının sağlanması için yumurta , tuzsuz peynirler tercih edilebilir. Doygunluğu ve lif alımını arttırmak için meyve ve sebzelere mutlaka yer verilmelidir. Ekmekler mutlaka tam tane tercih edilmelidir. Bu sayede lif alımına katkı sağlarken daha dengeli kan şekeri ve daha uzun süre doygunluk sağlanmaktadır.  Ana yemeklerle yapılacak bir sahurda ana yemeğe ek olarak ekmek ve türevleri ve salata ilave edilmelidir.

Pişirme yöntemlerine dikkat

Kızartma, kavurma  gibi yağlı pişirme yöntemleri, enerji alımını ve susuzluk hissini arttırmaktadır. Daha besleyici pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Haşlama , buğulama, fırın vb. yöntemler besin öğelerinin kaybını daha aza indirgeyerek besleyicilik sağlayacaktır.

İftarlarda yavaş yeme sağlanmalı

Uzun süreli açlık sonucu kan şekeri düşmekte ve iftarlarda yemekleri yüksek hızda yeme isteği oluşmaktadır. Ancak hızlı bir şekilde fazla besin alımı ve özellikle karbonhidrat ağırlıklı bir tüketim hem ağırlık kazanımına katkı sağlamakta hem de iftar sonrasında rahatsızlık hissi oluşturmaktadır. .Çok çiğneme ve molalı tüketim sağlanmalıdır.  İftara hurma, zeytin gibi iftariyelikler ile başlayarak çorba tüketimi sonrası kısa bir ara sonrasında et-sebze yemekleri, salata, yoğurt/ayran gibi besinler ile devam edebilirsiniz. Bu durumda pide gibi rafine bir karbonhidrat kaynağı tercih edilecekse bir avuç kadarının bir dilim ekmeğe eş değer olduğu unutulmamalıdır ve bazı günler pide bazı günler tam tahıllı ekmek olacak şekilde bir dengeleme yapılmalıdır.

İftar sonraki atıştırmalarda kontrolü sağlayın

İftarlardan sonra genellikle bir yeme şölenine dönüşmekte ve sürekli olarak atıştırma başlamaktadır. Ancak bu durum sindirim sistemine binen yükü arttırmaktadır. İftardan ortalama 2 saat sonra bir ara öğün sağlanabilir. Bu ara öğünde meyve, süt grubu besinlere ek zaman zaman tatlılar da yer alabilir.

Önceliğimiz su

Su tüketimi en az 2 litre olacak şekilde sağlanmalıdır. İftar ile sahur arasında yudum yudum su tüketimi sağlanmalıdır.  Çay /kahve gibi içeceklerin tüketimi azaltılmalı ve su tüketimine odaklanılmalıdır. Suyun yetersiz tüketimi; kabızlık, böbrek hastalıkları gibi birçok olumsuz duruma sebebiyet verebilmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.