SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hipertansiyona karşı sağlıklı beslenme

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2024 18:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2024 18:20

Yüksek kan basıncı (hipertansiyon), birçok kalp ve damar hastalığının altında yatan önemli bir risk faktörüdür. 2017 Küresel Hastalıklar ve Risk Faktörleri Çalışması’nda yetişkin ölümlerinde önde gelen risk faktörlerinden biri hipertansiyon olarak belirlenmiştir. Klinik araştırmalar; yüksek kan basıncı için yüksek sodyum alımı, düşük potasyum alımı, alkol tüketimi, fazla vücut ağırlığı , yetersiz fiziksel aktivite gibi çevresel koşulların büyük bir risk faktörü olabileceğini göstermektedir.


Özellikle tam tahıllar, meyveler, kabuklu yemişler, az yağlı süt ürünleri hipertansiyon riski ile ters ilişkili bulunurken kırmızı et, şeker, tuz ve işlenmiş gıdalar doğru orantılıdır.
    
DASH (Hipertansiyonu Durdurmak için Diyet Yaklaşımı) diyeti  ile kan basıncı dengesinin sağlamak için geliştirilmiş  ve kanıtlı bir diyettir. Yaşam boyu kalp açısından sağlıklı bir beslenme tarzı oluşturmaya yardımcı olan esnek ve dengeli bir beslenme planıdır. Aynı zamanda kolesterolü ve kanınızdaki diğer yağları düşürmeye yardımcı olabilir. Kalp krizi ve felç riskini azaltmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Bu nedenle kardiyovasküler sağlık için önemli öneriler içerir.

DASH diyetindeki besinler potasyum, kalsiyum ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. DASH diyeti sebze, meyve ve tam tahıllara odaklanır. Yağsız veya az yağlı süt ürünleri, balık, kümes hayvanları, baklagil ve kuruyemişleri içerir. Diyet, sodyum dolayısıyla  tuz oranı yüksek gıdaları sınırlar. Aynı zamanda yağlı etler ve tam yağlı süt ürünleri gibi ilave şeker ve doymuş yağları da sınırlar. Ek olarak DASH diyeti alkol alımını sınırlamaktadır, alkol kan basıncını arttırmaktadır.  Standart DASH diyeti, tuzu günde 2300 miligram (mg) ile sınırlar.

*Tuzu daha da azaltmak için:

-Gıda etiketlerini okuyun.Besin içerik etiketleri kalorilerden ibaret değildir içindekiler ve sodyum kısımlarına göz atmanızda fayda olacaktır. Az tuzlu veya tuzsuz seçenekleri tercih edin.
-Tuz yerine tuzsuz baharatlar  kullanın. Yemekleri baharatlar ile tatlandırmak  tuz tüketiminizi zamanla azaltmanıza katkı sağlayacaktır.
-Taze veya katkısız dondurulmuş sebzeleri seçin. Soslu ve kızartmalı içeriklerden uzak durun. MSG ve tuz içeren sos ve baharatlardan uzak durun.  
-Fast food ve dışarıda yeme alışkanlıklarını azaltarak ev yemeği uygulamasına geçmeye çalışın. Yemeklere ekstra eklediğiniz tuzu eklememeye gayret gösterin.
-Hazır soslar (barbekü, ketçap...) oldukça yüksek oranda tuz içermektedir bu nedenle sosların tüketimi azaltmaya ve dışardaki yemekleri sossuz söylemeye özen gösterin. Sos lezzeti için yoğurt, domates sos gibi evde yapılabilecek alternatifleri değerlendirin.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.