SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sn. Ass. Prof. Dr. Sc. Cvetanka VELKOSKA Hocamız!

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2024 01:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2024 01:30

Bir tarafan bir “Aile İçi İletişim” dersine girerken, diğer taraftan Psikoloji Yüksek Lisans üzerinde öğrenciliğe karar kılmam çoğu kişi tarafından takdir edilse de anlam vermekte zorlananlar oldu; belkide halkıydılar. 


Uzun yıllardır planımda olsa da fırsat bulamadığım psikoloji bilimi üzerine eğitimimi devam ettirme planımı ancak bir akademisyen arkadaşımın yönlendirmesiyle, Kuzey Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesine kaydolarak hayata geçirebildim. Başta biraz tereddütlerim olsa da birinci dönemin sonunda “iyi ki bu üniversite ve bu programa kaydolmuşum” diye düşündüm.  Özellikle lisans düzeyine nazaran oldukça yoğun çalışma gerektiren bir dönem sonu, tüm derslerle ilgili sunum ve tez hazırlama sürecimiz sonunda bizlere çok şey kazandırdı.


Şubat Ayında Biten İlk Dönem Derslerimiz  
Klinik Psikoloji” ve  “Uygulamalı Psikoloji” ’ye ait “Sağlık Psikolojisine Giriş, Adli Psikolojiye Giriş, Örgüt-Endüstri Pskolojisine Giriş, Politik Psikolojiye Giriş, Egzersiz ve Spor Psikolojisine Giriş, Göç ve Psikolojine Giriş” alt dallarının işlenmesi ve psikoloji biliminin doğuşu ve tarihsel süreçte gelişen kuramlarını ele alan “Psikoloji Okulları ve Yönleri” dersimiz ve  özellikle yüksek lisans düzeyinde olmasa olmaz  “Scientific Research Methodology(Bilimsel Araştırma Metodolojisi) derslerimiz bizlere umduğumdan çok fazla şey kattı. 


Bu yazımda Bilimsel Araştırma Metodolojisi dersimizi veren   sevgili Ass. Prof. Dr. Sc. Cvetanka VELKOSKA hocamdan bahsetmeden önce öncelikle bilmemiz gereken bir konu var ki, yüksek lisans düzeyinde bir programı takip edebilmek için İngilizce dil yeterliliği oldukça önemlidir. 


Ulusal dilimiz, Türkçemizi önemseme ve geliştirmeyle birlikte İngilizce, uluşlarasılaşmanın kaçınılmaz bir gereğidir!


Özellikle Yüksek lisans ve Doktora eğitim pogramlarından mezun olan öğrencilerin İngilizce dil yeterlilikleri, uluslarasılaşmanın önemli kriterlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Çünkü özellikle onbinlerce çalışanı olan ve yüzlerce ülkede üretimleri ve ofisleri olan küresel şirketlerin iletişim dilinin İngilizce olması yanında, dünyanın en gelişmiş ülke insanları dahil, tüm dünyada ortak dilin ve teknoloji dilinin ingilizce olması, eğitimin İngilizce olmasını kaçınılmaz kılıyordu.


Gerek dönem sonu hazırlamamız gereken tez çalışmamız ve gerek sunularımızın İngilizce olması, yıllar içinde kullanmadığımdan kısmen gerilediğini fark ettiğim İngilizcemin hızla toparlanmaısnda oldukça faydalı oldu. 


Bu dersi aldıktan sonra ülkemizde özellikle sözel branşlarda bilimsel araştırma metodolojisinin kazandıracağı bilimsel bakış açısının eksikliğini fark ettim. Yani bilimsel araştırma metodolojisi dersinin kazandırdığı daha sistematik yaklaşımların öneminin ne olduğunu geçde olsa kavrayabilmek önemliydi. 


Bu yaştan sonra psikoloji yüksek lisans öğrenimine neden gerek duydum? 


"Bu yaştan sonra neden Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi'nde Psikoloji yüksek lisansına başladınız?" Bu soru Türkiye'de bana hep sorulsa da çoğunlukla takdir gördüm. 
Geldiğim noktada verdiğim karardan oldukça memnundum. Ayrıca bu kararımı Türkiye dışında bir ülke için vermiş olmam bana, yeni bir ülke, birbirinden değerli ve farklı kültürlere sahip yeni insanlar, yeni bir çevre kazandırmıştı. 


Bu yazımda Sn .Ass. Prof. Dr. Sc. Cvetanka VELKOSKA hocamdan bahsetmeyi neden istedim? 


Çünkü Kuzey Makedonya, Gostivar’da bulunan üniversitemize girdiğimiz ilk sınıfımız, ilk sınavımız ve sınav sonrası ilk sohbet ettğimiz hocamız, bizlerle son derece nezaketle ilgilendi. 


İlk kahvemizi ve çayımızı o ısmarladı ve sağ olsun ki, bir Kuzey Makedonya vatandaşı olan ve dersimizin öğrencisi aynı zamanda Üsküp’te bir öğretmen olan Filiz hocamın Makedonca rehberliği sayesinde oluşan samimi ortamda oldukça sakıcı bir sohbetimiz oldu. 


Her birimiz kendi öykümüzü sınıfla paylaşırken, ben aynı zamanda bir köşe yazarı olduğumda biliniyordu. Sohbetimiz kısmen gazetecilik ve köşe yazarlığımın konuları üzerineydi. Ayrıca bir köşe yazarı olarak önemli gördüğüm ve paylaşmak istediğim konuları mutlaka yazmak isteyen bir yönüm vardı.  


Ve  “hocam izin verirseniz bir köşe yazımda sizden de bahsetmek isterim.” teklifimi hocamız kabul etmişti. 
Ve 2. Dönem devam eden eğitim programımızda birbirinden değerli sayın hocalarımızdan da izin alabildikçe köşe yazılarımda bahsetmeyi düşünüyorum… 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.