SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alman “TSE”si TÜV bizi soyarken Türk “TSE”si ışık tutuyor!

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2024 01:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2024 01:42

Trafik şube müdürlüğü ile Karayolları ekiplerinin ortak çalışması ile araçlar tünele girer fren, far, sinyal, plaka, motor şasi numara ve lastik dişi kontrolü yaparlar fenni muayenesi yapılmış damgasını vururlardı.

Acemlerde büyük bir fenni muayene istasyonu vardı. Onu kaldırdılar İzmir yoluna attılar ve çöküşü başlattılar.

Ama zamanla o işi cıvıttık ve trafik arzuhalcilerine ucuna para ekleyip ruhsatları göndererek araçsız fenni muayene dönemini başlattık. Çok zaman önce bunun da ötesine geçilip çakma hologram ile muayene paralarının tamamını cebe atan bir çete ortaya çıkarıldı ve açığa alınanlar ile  hapis cezası alanlar zamanın gazetelerinde manşetten çıktılar.

Oysa TSE kurumsal kalitesini korusa ve iş ciddiyetinin farkına varsa bugün TSE bırakın Fenni Muayene işini, tüm dünyada denetimleri akredite olan ve kabul edilen bir kurumu olurdu.

Bizi de Almanya’nın TSE si olan TÜV e soydurmazdı.

Ama maalesef içine siyaset kaçtığı için TSE nin dünyada değil ülkemizde de hükmü kalmadı ve İSO'lar, HACCP'ler, TÜV'ler olmayan ürünü adam yerine koymuyorlar.

TÜV Nedir dedim bakın ne yazıyor?

Almanya'da hizmet veren kontrol ve denetim kuruluşu TÜV, o dönemin yetkili hükümeti tarafından teknik muayene, kontroller ve yönetim sistem belgelendirmesi için devlet tarafından görevlendirilmiştir. Almanca kökenli kelime grubunun kısaltması olan TÜV, Technischer Überwachungs-Verein kelimelerinden meydana gelmektedir. Kuruluşun temel ilk amacı o dönem çok fazla kullanılan buhar kazanlarının çeşitli mekânlarda yol açtığı tehlikenin bir şekilde önlenmesi için kurulmuştur. “

TSE nin kuruluş ilke amaç ve görevlerine bakarsanız tıpkısının aynısını görürsünüz.

Ama biz kendimizi TÜV e baktırıyoruz.

Baktırırken de soyuluyoruz.

Nasıl mı?

Şöyle!

Aracımızı götürmeden önce gerdeğe girecek gelin gibi yıkatıp, süslüyoruz, servisine götürüp altına üstüne baktırıyoruz. Bunun  için belirli bir bedel ödüyoruz.

Ardından TÜV e götürüp son zamlara göre 422 lira parayı yakın zamana kadar Lüks Nermin’e öder gibi cash olarak ödüyorsunuz.

Yani osu busu ile bir muayene size bin liraya geliyor. Oran olarak neredeyse ortalama bir aracın yüzde 4 ünü ödüyorsunuz.

Bu kadarla bitmiyor bazen naz da yapıyor. Küçük nazları kıyak diye size yutturup gönderiyor ama büyük nazları git takımlarına bir daha baktır gel oluyor.

Bu yıl devlet resmi enflasyon yüzde 12 derken onlar yüzde 20 nin üzerinde zam yaptılar kimseden çıt çıkmıyor.

Demek ki kimsenin muameleden bir şikayeti yok.

Biz yerli ve milli marka değerimizi korumazsak, elin TÜV’ ü gelir bizi kendi evimizde muz gibi soyar, TSE'nin Bursa eski müdürü ve yılmaz savunucusu idealist kardeşim Mustafa Karaman’da çırpınıp durur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.