SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nilüfer Kadın Korosunun Muhteşem 20 yaş Kutlaması...

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2025 10:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2025 13:21

Nilüfer Kadın Korosu 20 nci yaş konserini Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonunda muhteşem bir organizasyon ile kutladı. Bursa'nın ünü dünyaya yayılan bir kültür değeri olan Nilüfer Kadın Korosuna da bu yakışırdı.

Merinos AKKM de 20 yıl anısına konser verdiler demek haksızlık olur.

Bizi etkinliğin bir saniyesine bile boş sahneye baktırmayan, belgesel tadında bu inanılmaz emeğin bütününü nasıl anlatacağımı inanın bilemiyorum.

Başta Nilüfer Kadın Korosunun Yaratıcısı, Şefi , Dr. Aysel Gürel Hocam olmak üzere bütün korocanlar, sanki 30 dakika sonra sahneye onlar çıkmayacakmış gibi konukları fuayede karşıladılar ve oturacakları yerlere kadar eşlik ettiler. Düğün yapanlar davetli karşılama ve teşrifat konusunun ne kadar zor ve yorucu bir süreç olduğunu çok iyi bilirler.

Ama hepsi o kadar genç ve dinamikti ki; bunun üstesinden kolaylıkla geldiler.

Nilüfer Kadın Korosunun bütün konserlerini mücbir nedenler dışında büyük bir zevkle izlerim.

İlk izlediğimde onları anlatan yazımın başlığını “ Nilüfer'in Pırlantaları” diye atmış ve aklım sıra korocanların yaşlarını ifade ederken pırlantanın yaşı olmaz diye iltifat ettiğimi sanmıştım.

Aradan 20 koca yıl geçmesine rağmen dün gece sahnede hepsi 20'li yaşlarda görünüyordu derken inanın iltifat etmiyorum.

Nilüfer Kadın Korosu konserlerinin çok sevilmesinin bir nedeni de her konserde bir ayrı bir konsept belirlemeleridir.

Ülkemizin yedi bölgesinin sesi, dört mevsiminin nefesi ile düzenledikleri sahne kareografileri eşliğinde koro ve solo şarkılarını söylüyorlar.

Sonradan bu konsept bu ülke sınırlarını da aşarak Avrupa'dan ve Afrika'ya kadar uzandı.

Bütün koristlerin kostümleri de günün anlam ve çizgilerini taşıdığı gibi her konserde iki üç kostüm değiştiriyorlardı.

Benim gibi yaşlılar hatırlar bir zamanlar assolistli gazinolar vardı. Onlarca sanatçının sahneye çıktığı programın sonunda dönemin en ünlü sanatçısı sahneye çıkardı ve eserleri seslendirirdi. Konserin ortalarında bir ara taksim icrası sırasında sanatçı kulise gider elbisesini değiştirirdi. Yeni kostümüyle sahneye geldiğinde ortalık yıkılırdı. Konser sonrası beş dakika içinde asistanları yardımıyla da olsa nasıl kostüm değiştirebildiklerine şaşar ve anlatırdık.

Dün gece bir ilk yaşandı ve sahnede yer alan yüz civarıdaki genç hanım, tam sayamadım ama benim aklımda kaldığına göre şarkı aralarında altı kostüm değiştirdiler.

Daha önemlisi o kısa aralarda sahne hiç boş kalmadı.

Bazen tango, bazen vals, bazen semazen, bazen toplu kareografilerle bize anı yaşattılar.

Düşünebiliyor musunuz?

Bir davete giderken bir gün ne giyeceğim diye düşünüyorsunuz, ardından üç beş deneme sonrasında karar veriyorsunuz ama bu genç hanımlar bir iki dakika içinde her biri ayrı konsept taşıyan kostümlerini değiştirip geliyorlar.

Yirmi yaş olgunluğa atılan ilk adımların başlangıcıdır ama bu çılgın kadınların Atatürk ilkelerinin ışığında hep yirmi yaşın heyecanı ve dinamizmi ile Bursa'nın değeri olarak ülkemizde ve dünyada sanata, barışa doğru yürüyeceğine inanıyorum.

Konserde solo söylenmedi, bütün dünya dillerinden sarkılar, ezgiler dinledik.

İnanılmaz kareografiler izledik.

Yirmi yıl önce çoğu emekli kadınların hobisi, sosyal hayatlarını renklendirmesi, rehabilitasyonu amacıyla kurulduğu sanılan Nilüfer Kadın Korosunun, bugün vizyonu olan, hünerli ellerde Nilüfer'in ve Bursa'nın bütün ülkenin takdir ettiği konserlerin yanında, sosyal projelerle halka dokunan bir marka olmasını gururla izliyoruz.

Korocanlardan Süheyla Yılmaz'ın Dr. Aysel Gürel için yazdığı çok güzel bir şiir okundu ama keşke şiir olarak kalsaydı.

Orkestranın Şefi, Üstadı, Dr. Aysel Gürel'in hocası, kocası, gözünün nuru, başını tacı, canının yarısı, yol arkadaşı Şef Kenan Gürel hocam o şiirin iki kıtasını besteleyip, sevgili eşine okuyarak biz erkekleri gömdü.

Yetmedi bu besteyi ne ara yaptınız diye sorulduğunda 15 dakika önce kuliste besteledim diyerek biz erkeklerin tabutuna son çiviyi de çaktı.

Sevgili Kenan Hocam çıtayı öyle yükseğe koydunuz ki; biz biçare centilmenler oraya nasıl çıkacağız?

İşin latifesi bir yana sevgi ve saygının nelere kadir olduğunu yaşatarak bize gösterdiler.

Nilüfer Kadın Korosunun bir iki gün sonra Azerbaycan yolcusu olduğunu öğrendim.

Onlar orada Bursa'yı temsil edecekler.

Demem o ki; geçtimiz yıllarda Bursa Festivali etkinliklerinden ana etkinlik takviminde yer almadan sahne alan Nilüfer Kadın Korosunun festival takvimine alınmasını diliyorum. Bir saat için milyonlar verilen şarkıcılar da olsun ama saatlerce sahnede kalan, Bursa sanatında emeğin taçlandırılmış hali olan bu koronun, desteklenerek hakkının teslim edilmesini istiyorum.

GÜNÜN FOTOĞRAF KARELERİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.